top of page

Nyvoll Hjortefarm

I 2003 kjøpte vi de første hjortedyra fra Hitra hjort hos Martin Person og fra Dagsrud hjortefarm hos Rosef i Telemark. Ei av hinnene vi fikk fra Martin var veldig spesiell.Til å begynne med ble hun mobbet, og var som regel i bakgrunnen. Hun viste samtidig en tillit til oss, og ble mer og mer tam.Det skulle vise seg at denne damen ble den ledende i flokken, som alltid tør mest og har mest mot. Vi har navngitt henne Martine, etter Martin.

 

I dag har vi 122 hjort i den 400 dekar innhegningen. Dyra beiter på et variert område med skog og dyrka mark. Vi har i tillegg gjerdet inn flere små hegn for å kunne bytte oftere på beitene. Det er i tillegg 184da dyrket mark som vi slår til vinterfôr.

 

I 2007 ble vi ferdig med innfagningssystemet der vi tar hjorten inn for merking, veiing, parasittbehandling med mer. Vi har satt på bord rundt gjerdet ved innfagningssystemet slik at ikke dyrene skader seg under innfangning.

 

Her i Hattfjelldal har dette med nisjeproduksjon av lokal mat fra lokale produsenter blitt høyaktuel. Det er 11 produsenter som har dannet navnet Fjellfolket Helgeland og en lett gjenkjennelig design skal styrke kjennskap til Helgeland og lokale produsenter av høy kvalitet. Det er en fin mulighet for oss som nyetablert hjortefarm og kunne være en del av dette. Høsten 2009 fikk vi godkjent eget slakteri. Anlegget skal nyttes til slakting og nedskjæring.

Høsten 2015 ble videreforedlingsanlegget ferdigstillt og tatt i bruk. I tilknytning til anlegget er det eget butikklokale, salg av våre produkter.
Slakting av hjort. Nyvoll vilslaketri
Hjorteslakt henger til mørning på Nyvoll Viltslakteri

Beliggenhet 

Hjortefarmen vår ligger i Susendal,ei lita bygd i Hattfjelldal kommune på indre Helgeland. Området grenser til Nord-Trøndelag,og Sverige. Børgefjell er nærmeste nabo,og nasjonalparken strekker seg helt ned mot bygda.

nyvoll_kart_kopi.jpg

Historie 
 

Nyvoll er ikke noen gammel gård. Den er delt fra hovedbruket Vollan i 1933. Gården har vært i  slekta.  Nåværende eiere Solvor og Kjell Kristiansen tok over etter Solvor`s foreldre, Olaug og Oddmund Erlandsen i 1983. Vi driver med produksjon av melk. I 2003 startet vi opp med hjort.

Hvorfor starte opp med hjort? 

Vi hadde lyst og prøve ei ny næring. I fra sentralt hold ble  vi oppfordret til å tenke nytt. I 1999 ble det holdt kurs i Hattfjelldal om hjorteoppdrett. Etter kurset fikk vi interesse for disse flotte dyra som virkelig ga oss en ny giv.

Hjorten på Nyvoll

Vi har konsesjon på 90 mordyr. Det er 2 avlsbukker i flokken. Den ene har vi kjøpt fra Johan L Bjørnstad, Vikhamar. Han går under navnet Oddbjørn. Den andre bukken har vi byttet med Tore Mikkeljord Hattfjelldal. Vi har til nå hatt høy kalvingsprosent på dyra våre. Vi forer de med tillskuddsfor-hjort , vitamintilskudd og forskjellige slikkesteiner. Det blir i tillegg lagt ut rundballer nå i vinterhalvåret.Det daglige tilsynet med dyra anser vi som  viktig for å ha kontroll med de . Innhegningen ligger nært gården som er en fordel.

bottom of page